Κύριο Μενού:

Petaloma.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλήρης περιγραφή της 3ης φάλαγγας

Άρθρα

Αποτελείται από 3 επιφάνειες , 3 προεξοχές και 3 παρυφές. H 3η ή άπω ακραία φάλαγγα, ως προς το σχήμα της, μοιάζει με την κάψουλα της οπλής από την οποία και περιβάλλεται εντελώς, ενώ είναι το πιο ακραίο οστό της στήλης του ποδιoύ. Η 3η φάλαγγα δείχνει να είναι ένα εύθραστο οστό λόγω των αναρίθμητων διόδων που διαπερνούν την επιφάνεια ενώ αυτό δεν ισχύει αφού αποτελεί το μοναδικό συμπαγές και πιο ισχυρό οστό του σκελετού επειδή λόγω της θέσης του πρέπει να είναι ανθεκτικό στις τρομακτικές πιέσεις και κραδασμούς που επιδέχεται. Καλύπτεται πλήρως σε όλες τις επιφάνειες (εκτός από την αρθρική επιφάνεια), με αγγειακό ιστό και αιμοφόρα αγγεία ενώ κάποια απ αυτά, διαπερνούν τη 3η φάλαγγα μέσω των αναρίθμητων διόδων που υπάρχουν στην επιφάνεια, στέλνοντας θρεπτικό αίμα στο οστό, κρατώντας το σε υγιή κατάσταση. Έχει σημαντικό κατασκευαστικό σχεδιασμό επειδή αποτελείται από πυκνό συμπαγή οστό με μια μικρή κοιλότητα γνωστή σαν ημισεληνιακή κοιλότητα για ανταποκρίνεται επαρκώς λόγω της θέσης του σε σοβαρές επιπονήσεις που δέχεται μέσω της κάψουλας της οπλής. Το άνω μέρος του δημιουργεί άρθρωση για την 2η ή μεσαία φάλαγγα ενώ στο πίσω μέρος του ενώνεται με το κατώτερο σησσαμοειδές ή σκαφοειδές οστό, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη αρθρική επιφάνεια για την 2η φάλαγγα.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Λόγω της θέσης του το πελματικό οστό είναι αναγκασμένο να υπόκειται σε τεράστιες πιέσεις. Είναι σημαντικό αυτές οι πιέσεις να διασκορπιστούν ισομερώς στο οστό μέσω της κάψουλας της οπλής, με την οποία έχει μια ισχυρή συνένωση ενώ μοιάζει ως προς το σχήμα. Με την ισομερή κατανομή των πελματικών πιέσεων, δίνεται η δυνατότητα σωστής λειτουργίας της οπλής με ίση κατανομή βάρους στο οστό, συμβάλλοντας και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Σημαντικό μέρος ευθύνης σ αυτό έχει ο τεχνίτης των οπλών, εκφράζοντας την τέχνη του, όπως καθορίζεται από το κάθε σύστημα κίνησης ξεχωριστά, με σωστό εξονυχισμό (κόψιμο νυχιών) – (σε περίπτωση barefoot ή όχι) και την κατάλληλη εφαρμογή πετάλου. Τότε οι δυνάμεις αυτές κατανέμονται ισομετρικά, αποκαθιστώντας τη καλή κυκλοφορία, (θρέψη των ιστών και φλεβική επιστροφή)επειδή πριν από κάθε πετάλωμα λόγω του μεγαλώματος της κεράτινης κάψουλας (νυχιού-οπλής), αυτά απορυθμίζονται επηρεάζοντας έτσι τη γενικότερη κατάσταση υγείας, οπλής, ποδιού και σώματος. Η οπλή εκτός των άλλων λειτουργιών, που έχω προαναφέρει, λειτουργεί και σαν αντλία επιστροφής του αίματος στην καρδιά. Όταν και αυτό το κομμάτι λειτουργεί σωστά.

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΟΥ

Η διαφορά της 3ης φάλαγγας του μπροστινού ποδιού απ’ αυτής του πίσω, οφείλεται στην επίδραση της αντοχής του βάρους η οποία είναι μεγαλύτερη πάνω στα μπροστινά πόδια απ’ ότι στα πίσω, κάνοντας έτσι το οστό του πίσω ποδιού με πιο κατακόρυφη τυχωματική επιφάνεια. και πιο θολωτό στην πελματική.

 

ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ 3ης ΦΑΛΑΓΓΑΣ:



1) Τυχωματική υμενική επιφάνεια. Προσκολλημένοι πάνω σ αυτή είναι οι ευαίσθητοι υμένες οι οποίοι συνδέονται ψαλιδωτά με τους κεράτινους υμένες του τοιχώματος.

2) Αρθρική επιφάνεια αυτή επεκτείνεται από το σησαμοειδές οστό δημιουργώντας άρθρωση μ αυτό, σχηματίζοντας έτσι μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας για την μεσαία φάλαγγα.

3) Πελματική επιφάνεια Είναι το πιο κατώτερο μέρος του οστού με κοίλο, θολωτό σχήμα για να αντέχει στις δυνατές πιέσεις. Εκεί προσφύεται το χόριο του πέλματος.

4)Εκτείνουσα απόφυση Είναι το ανώτερο μέρος του οστού το οποίο υψώνεται και σχηματίζει μεγαλύτερη αρθρική επιφάνεια για την μεσαία φάλαγγα.Στην εκτείνουσα απόφυση του οστού προσκολάται σε μια φαρδιά πρόσφυση, ο κοινός εκτείνων τένοντας.

5) Κάτω και πίσω προεξοχή.Είναι το κατώτερο σημείο στο πίσω τμήμα του οστού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το τυχωματικό κοίλωμα.

6) Άνω και πίσω προεξοχή Είναι το ανώτερο σημείο στο πίσω τμήμα του οστού και βρίσκεται πάνω από το τυχωματικό κοίλωμα, εκεί όπου είναι προσκολλημένοι οι πλευρικοί χόνδροι της 3ης φάλαγγας.

7) Τυχωματικό κοίλωμα.(Parietal sulcus).Χωρίζει τη πίσω προεξοχή σε δύο μέρη προκειμένου να προσφέρει προστασία δημιουργώντας ένα αυλάκι όπου μέσα απ’ αυτό περνάει η μπροστινή κατώτερη φαλαγγική αρτηρία.(Dorsal distal phalangeal artery).

 

8) Δίοδοι (Foraminae).Οι δίοδοι είναι μικρές οπές που διαπερνούν το οστό σ όλες τις επιφάνειες εκτός από τις αρθρικές.Μεταβιβάζουν το θρεπτικό αίμα μέσα σε ολόκληρο το οστό.

9) Πελματικοί αύλακες (Solar sulcus).Εκτείνεται από την πελματική δίοδο προς την κατώτερη πίσω προεξοχή εκεί όπου οι τερματικοί κλάδοι των κύριων φαλαγγικών αρτηριών εισέρχονται μέσα στο οστό.

10) Πελματικοί δίοδοι (Solar foramen):Αυτές βρίσκονται ανάμεσα στην γραμμή ημισελήνου και την επιφάνεια του πέλματος.Είναι δύο μεγάλες οπές, για να περάσουν οι φαλαγγικές αρτηρίες και φλέβες.

11) Γραμμή ημισελήνου (Semi lunar line):Μοιάζει με μισοφέγγαρο αν το δει κάποιος από την πελματική πλευρά.Πάνω σ’ αυτήν βρίσκονται οι πελματικοί δίοδοι και προσφύεται μέρος του εσωτερικού καμπτήρα τένοντα.

12) Επιφάνεια τένοντα:Βρίσκεται στο κέντρο του στού και είναι ελαφρώς προεξέχουσα αλλά τραχιά περιοχή ακριβώς δίπλα στην γραμμή ημισελήνου.Εδώ προσφύεται πολύ σταθερά ο εσωτερικός καμπτήρας τένοντας.

13) Πίσω παρυφή: Έχει σχήμα τόξου και είναι εκεί όπου συναντώνται η αρθρική επιφάνεια με την γραμμή ημισελήνου.Το τόξο αυτό έρχεται σε επαφή με τηνκάτω επιφάνεια του σκαφοειδούς οστού.

14) Περιοχή πρόσφυσης: Για την πρόσφυση των οπισθιο-παράπλευρων συνδέσμων της κατώτερης διαφαλαγγικής άρθρωσης.

15) Κάτω παρυφή: Είναι το πιο ακραίο μέρος του πελματικού οστού.Εκεί συναντώνται η τυχωματική με την πελματική επιφάνεια.Είναι κυρτό, λεπτό με ακανόνιστες εσοχές.Από εκεί περνά σύμπλεγμα αρτηριοφλεβικού δικτύου.

16) Τυχωματική εντομή (Parietal Notch):Είναι προεξέχουσα και βρίσκεται στην πάνω και πίσω προεξοχή, πάνω από το τυχωματικό κοίλωμα .Η εντομή αυτή οστεοποιήται και γίνεται δίοδος στα μεγαλύτερα άλογα.


Αφαίρεση τμήματος 3ης φάλαγγας (οστού οπλής)

 


 

* Ένα άλογο της επαρχίας με πολύ σοβαρό πρόβλημα στην οπλή (νέκρωση τμήματος της 3ης φάλαγγας ),με άμεση ανάγκη βοήθειας για την ανακούφισή του, αλλά με την έλλειψη δυνατότητας μεταφοράς του ζώου σε κάποιο κτηνιατρείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για τον καθαρισμό της πληγής και την περιποίηση του τραύματος, ώστε να σταματήσει η μόλυνση. Με τη παρουσία και τις οδηγίες του τοπικού κτηνιάτρου, έγινε αφαίρεση τμήματος της 3ης φάλαγγας που είχε υποστεί αλλοίωση και καθαρισμός της πληγής από τους νεκρωμένους παρακείμενους ιστούς . Κατόπιν το τραύμα επιδέθηκε από τον κτηνίατρο εφόσον τοποθετήθηκαν στη πληγή τα σχετικά αντισηπτικά φάρμακα και είναι υπό παρακολούθηση, ακολουθώντας σχετική θεραπεία./

 

Κείμενα: Γιάννης Ζώης (Dip. W.C.F)

Αρχική Σελίδα | Υποδοχή | Άρθρα | Εικόνες και Βίντεο | Συχνές Ερωτήσεις | Links | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού