Κύριο Μενού:

Petaloma.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γνωρίστε το άλογο σας

Άρθρα

Από την εξελικτική πορεία της επιστήμης αλλά και των ιδιαίτερων απαιτήσεων που αφορούσε την υγεία του αλόγου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, η τέχνη του πεταλώματος σε σχέση με το άλογο, μελετήθηκε, αναλύθηκε μέσα από τη θεωρία της ανατομίας και της πρακτικής, καλύπτοντας έτσι σφαιρικά το κεφάλαιο γνώσης της πεταλωτικής τέχνης. Έτσι η γνώση χειρίζεται τη τέχνη και γίνονται εμπειρία, γιατί δυστυχώς το No foot -No horse επαληθεύεται σε πολλές περιπτώσεις

Η τέχνη του πεταλώματος στα εκσυγχρονισμένα κράτη, όπως όλες οι τέχνες, διδάσκεται σε ιδρύματα επανδρωμένα με καταρτισμένο προσωπικό.
Η τέχνη σε όποια μορφή και αν είναι, μαθαίνεται μέσω της εκπαίδευσης.Η πεταλωτική τέχνη είναι από τις ελάχιστες τέχνες όπου εμπλέκεται ένας ζωντανός οργανισμός.
Η ανατομική αρμονία ενός τόσο δυνατού ζώου βασίζει τη δύναμη της κίνησής του, σε λεπτεπίλεπτα συστήματα λειτουργίας του ποδιού και της οπλής, που αν για οποιονδήποτε λόγο βλαφθούν , επηρεάζουν την κίνησή του και πολύ συχνά χωρίς αυτό να είναι ορατό παρά μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις.
Οι κατ’ εξακολούθηση επιπλοκές των συστημάτων κίνησης του αλόγου,( και στα νεαρά ζώα ), όπως το ακατάλληλο πετάλωμα, ευθύνονται πολλές φορές για τις δεκάδες - μόνιμων βλαβών - παθολογικές καταστάσεις, επηρεάζοντας το υπόλοιπο της ζωής του.
Το άλογο όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι μια τέλεια μηχανή και τα πόδια του αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της.
Τα πόδια του στηρίζουν, κατευθύνουν και ωθούν το σώμα του. Είναι αυτά που στηρίζουν τον όγκο του γενικότερα αλλά και την σπονδυλική στήλη, που είναι αποδέκτης κάθετης και οριζόντιας πίεσης

και επιρρεπής από την ισορροπία της κίνησης των άκρων με το βάρος σώματος.
Η εναρμονισμένη με τη φύση ανατομία του αλόγου, στην επαφή του σώματος με το έδαφος, χρησιμοποιεί την οπλή.
Ένα τόσο σημαντικό σύστημα κίνησης του αλόγου δεν θα μπορούσε παρά να βασίζεται σ΄ ένα ισχυρό σύστημα στήριξης - πολύ μικρό σε σχέση με το σώμα του –με σημαντική αντοχή στην επαφή του με το έδαφος καθώς και σημαντικό ρόλο στη σχέση βάρους σώματος - ισορροπία κίνησης και αντίσταση εδάφους .


Είναι η αρμονική συνέχεια του ποδιού που κινεί το σώμα και έτσι πρέπει να το βλέπουμε όταν επεμβαίνουμε για να διορθώσουμε ή να στηρίξουμε κλπ. και όχι σαν ένα ανεξάρτητο κομμάτι που απλώς θέλει περιποίηση και ένα κομμάτι σίδερο για να μην φθείρεται.

Η ροή του πεταλώματος πρέπει να αφήνει αδιατάρακτη την αρμονία κίνησης των άκρων και την υγιή ανταπόκριση του σώματος.
Είναι υποχρεωτικό, όλα τα παραπάνω να συνυπολογίζονται και να συσχετιστούν με τη συνολική κίνηση του κάθε αλόγου ξεχωριστά κάθε φορά που ο τεχνίτης των οπλών επιχειρεί να επέμβει
:

1) Στο σχήμα των οπλών του και κατά συνέπεια στη σωματική του διαμόρφωση,
2) στο τρόπο που βαδίζει και τρέχει ένα άλογο,
3) στην επίδοσή του αλλά και
4) στο τρόπο που… σκέφτεται.

Ο πεταλωτής είναι αυτός που συμβάλει καθοριστικά σε μια καριέρα αλόγου χωρίς προβλήματα υγείας είτε της οπλής - και κατά συνέπεια- είτε των ποδιών και του κορμού.
Επειδή αυτό προϋποθέτει και πρεσβεύει η τέχνη του πεταλώματος.
Η οπλή ορίζεται και διαμορφώνεται από το σώμα και το σώμα διαμορφώνεται και διαπλάθεται σύμφωνα και με την κατάσταση υγείας της οπλής.

Φαύλος Κύκλος; Μπορεί. Είναι όμως σίγουρα, αλληλοεξαρτώμενες δομές που συντελούν κάθετα στο μέλλον και την καριέρα ενός αλόγου.

Κείμενα: Γιάννης Ζώης (Dip. W.C.F)

Photos taken from: Horseshoeing Anton Lungwitz
Complete equine veterinary manual Tony & Marcy Pavord

Αρχική Σελίδα | Υποδοχή | Άρθρα | Εικόνες και Βίντεο | Συχνές Ερωτήσεις | Links | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού