Κύριο Μενού:

Petaloma.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συχνές ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

1) ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΠΟΝΑΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΛΩΝΕΤΑΙ?
Το άλογο δεν πονάει όταν πεταλώνεται επειδή τα καρφιά διαπερνούν μόνο κεράτινες και όχι ευαίσθητες δομές της οπλής.

2) ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΟΙ ΟΠΛΕΣ?
Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακαθαρσίες του στάβλου εγκλωβίζονται στους αύλακες της χελιδόνας. Εφόσον δεν γίνεται καθημερινός καθαρισμός της οπλής, στο κάτω μέρος της με αγκύλη, αναπτύσσονται αναερόβια μικρόβια κάνοντας τους αύλακες εστία μόλυνσης με αποτέλεσμα τη δυσοσμία με ή χωρίς αλοίωση της χελιδόνας.

3) ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΚΥΛΗ?
Καθημερινά. Αυτό γίνεται για να προλαμβάνουμε τυχόν μολύνσεις αλλά και για να ελέγχουμε για βλάβες που μπορεί να έχει υποστεί το πέλμα από πέτρες ή αιχμηρά αντικείμενα ώστε να προλάβουμε σοβαρότερα προβλήματα όπως π.χ. ένα απόστημα.

4) ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΙΑ ΟΠΛΗ?
Ο ρυθμός ανάπτυξης του τοιχώματος της οπλής είναι 10-15 mm κάθε μήνα αλλά αυτό είναι κάτι που επηρεάζεται από την εποχή, το περιβάλλον , τη διατροφή , το πετάλωμα ,την κακή υγεία αλλά και από τραυματισμούς στη στεφάνη.

5) ΤΑ ΠΕΤΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΝΟΥΜΕΡΑ?
Επειδή οι οπλές του αλόγου ποικίλουν σε μέγεθος, έτσι και τα πέταλα διαφοροποιούνται σε μέγεθος. Υπάρχουν περίπου 15 διαφορετικά μεγέθη πετάλων.

6) ΤΑ ΠΕΤΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ?
Τα πέταλα κατασκευάζονται πλέον με βιομηχανικό τρόπο, αλλά ο πεταλωτής οφείλει να γνωρίζει τη χειροποίητη κατασκευή τους σύμφωνα πάντα με τα μέτρα της κάθε οπλής.
Αυτό βοηθάει τον πεταλωτή στην σωστή εφαρμογή ενός πετάλου σε μια οπλή που είναι το σημαντικότερο κομμάτι του πεταλώματος.

7) ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ‘’ΚΑΡΦΟΠΙΑΣΤΕΙ’’ ΕΝΑ ΑΛΟΓΟ?
Στη περίπτωση που το καρφί διαπεράσει τις ευαίσθητες δομές μπορεί να προκαλέσει αιμοραγία, μπορεί και όχι. Αν δεν έχει διαπεράσει τις ευαίσθητες δομές μπορεί να αρχίσει χωλότητα του ζώου μετα από 1- 3 ημέρες. Βγάζοντας το καρφί ανακουφίζεται από τη χωλότητα άμεσα.
Και στις δύο περιπτώσεις αιτίες μπορεί να είναι από λάθος του πεταλωτή, ή ελαττωματικό καρφί.Οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης είναι από μηδενικές έως μόνιμη χωλότητα ή απλή φλεγμονή.
Το άλογο πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή για τυχόν απόστημα που μπορεί να αναπτυχθεί. Επιβάλλεται έλεγχος αν το άλογο έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο, αν όχι γίνεται αντιτετανικός ορός.

Για επιπλέον απορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική Σελίδα | Υποδοχή | Άρθρα | Εικόνες και Βίντεο | Συχνές Ερωτήσεις | Links | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού