Κύριο Μενού:

Petaloma.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο

AΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Άρθρα

 

 

ΟΡΙΣΜΟΣ                                        
Είναι μόλυνση από αναερόβια  μικρόβια που προκαλεί τη νέκρωση της κεράτινης μάζας της λευκής γραμμής, και το διαχωρισμό του τοιχώματος της οπλής από τους ευαίσθητους υμένες.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα βαθύ κοίλωμα στο προσόπλιο αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο της λευκής γραμμής.

 

ΑΙΤΙΕΣ
Βακτήρια που ζουν χωρίς αέρα, εισχωρούν στη λευκή γραμμή και προκαλούν το αυλάκωμά της.

  1. Ελαφρές περιπτώσεις θεωρούνται οι τρύπες των καρφιών που έχουν μαύρα σημάδια γύρω τους  τα οποία είναι σημάδια μόλυνσης από βακτήρια.

  2. Μπορεί να έχει τραβηχτεί ή σκιστεί  η  λευκή γραμμή και να έχουν εισχωρήσει βακτήρια και μέσα από το τοίχωμα και πάνω από τη λευκή γραμμή.

  3. Μετά από ενδονυχίτιδα εκεί που γίνεται ο διαχωρισμός του τοιχώματος .

  4. Στα μακρυά προσόπλια είναι εύκολος ο διαχωρισμός του τοιχώματος σ αυτό το σημείο. Η αμέλεια αυτή του πεταλώματος  προκαλεί την  επαναλαμβανόμενη συμπίεση βρωμιάς  ανάμεσα στο πέταλο και στη λευκή γραμμή κατά το περπάτημα .  

  5. Στα απετάλωτα άλογα από μικρές πέτρες που εισχωρούν στη λευκή γραμμή και σπρώχνονται προς τα πάνω προκαλώντας το διαχωρισμό του τοιχώματος.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Συνήθως δεν έχει χωλότητα, παρά μόνο:
 α) Σε περίπτωση αμέλειας, τα βακτήρια έχουν φτάσει στους ευαίσθητους υμένες και προκαλούν απόστημα,
 β) Πίεση από τις πέτρες στους ευαίσθητους υμένες
 γ) Όταν  υπάρχει ρωγμή στο τοίχωμα,  το κοίλωμα θα φτάνει  ψηλότερα.                              
 δ) Στο υγρά κλίματα, το κοίλωμα θα έχει υγρασία και θα είναι μαύρο, σε αντίθεση με τα  ξηρά κλίματα που διατηρούν στεγνό το κοίλωμα.

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ
Σε ελαφρές περιπτώσεις όπως ένα μικρό κοίλωμα στη λευκή γραμμή του προσόπλιου, γίνεται καθαρισμός και  αν πρέπει να πεταλωθεί, τοποθετούνται υλικά προκειμένου να μην εισχωρήσουν βρωμιές.
Σε σοβαρές περιπτώσεις που το κοίλωμα είναι μεγάλο, πρέπει να αφαιρεθεί το τοίχωμα από την επηρεασμένη περιοχή  σταματώντας έτσι την επώαση βακτηριδίων.
Γίνεται καλός καθαρισμός της περιοχής και περιποίηση με βάμμα ιωδίου ή αντιβακτηριδιακά  σπρέυ.

 

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΠΕΤΑΛΩΜΑ

 Εφαρμογή πετάλων με μπάρα (straight bar, threequarter bar shoe ).
΄Επίσης  ένα απλό πέταλο με πλευρικές γλωττίδες, τοποθετημένο αντίστροφα δηλ. με το προσόπλιο προς τις φτέρνες .Εφόσον αυτό είναι δυνατόν, πρέπει να προσεχτεί επειδή παρουσιάζει  ιδιαιτερότητες  στην εφαρμογή και το κάρφωμα..    

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Πολύ καλή    
  


 

 

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων - σύμφωνα με την  πράξη κατάθεσης εγγράφων με αριθμό 47107 στις οκτώ (8) Απριλίου του έτους δύο χιλ. εννέα (2009), για κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας - ανήκουν στον γράφοντα

 

 

 

 

 

 

Κείμενα: Γιάννης Ζώης (Dip. W.C.F)


Αρχική Σελίδα | Υποδοχή | Άρθρα | Εικόνες και Βίντεο | Συχνές Ερωτήσεις | Links | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού