Κύριο Μενού:

Petaloma.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιά η σχέση φλεβικού δικτύου με την οπλή;

Άρθρα

Η οπλή του αλόγου διαθέτει τα εξής φλεβικά δίκτυα:

1)πέλματος (solar venus plexus)

2)υμενικών ιστών και (laminar venus plexus)

3)στεφάνης (coronary venus plexus)

4)χελιδόνας (frog venus plexus)

5)πλευρικών χόνδρων (inner venus plexus)

τα οποία επηρεάζονται και λειτουργούν από τη συμπίεση που δέχονται οι ευαίσθητες δομές (sensitive structures) που υποστηρίζουν, από τις κεράτινες δομές (horny structures).
Μεταφέρουν πιο πολύ αίμα και έχουν βαλβίδες που κλείνουν μετά τον καρδιακό παλμό προκειμένου να μη κυλήσει πίσω το αίμα.



Στο φλεβικό δίκτυο της οπλής, οι βαλβίδες έχουν αντικατασταθεί από την κίνηση των κεράτινων δομών που συμπιέζουν τα φλεβικά δίκτυα των ευαίσθητων δομών κατά τη διαστολή και συστολή της κεράτινης κάψουλας, όταν μία οπλή λειτουργεί με όλες της τις δομές. Με τη συμπίεση και αποσυμπίεση των φλεβικών δικτύων καθώς το πόδι πατάει στο έδαφος και σηκώνεται κατά το βηματισμό, το αίμα προωθείται προς την καρδιά.
Αυτό σημαίνει ότι η οπλή λειτουργεί ως αντλία συμμετέχοντας σημαντικά στη φλεβική επιστροφή και καθίσταται ρυθμιστής του κυκλοφορικού. Αυτό συντελείται με τη προσεκτική επιλογή εξονυχισμού και πεταλώματος, σύμφωνα πάντα με την αρμονική σχέση οπλής, κατανομή του βάρους και της κίνησης του κάθε αλόγου, επειδή το πετάλωμα συμβάλει σημαντικά στη καλή διαστολική κίνηση της κεράτινης κάψουλας που είναι εντελώς απαραίτητη λόγω των πιο πάνω λειτουργιών.
Εφόσον όλες οι δομές της οπλής λειτουργούν επαρκώς τότε το αρτηριοφλεβικό δίκτυο της οπλής αποτελεί υδραυλικό απορροφητή κραδασμών ο οποίος απορροφά μέρος των τρομακτικών πιέσεων προστατεύοντας έτσι το άνω μέρος της στήλης του ποδιού.




Το φλεβικό δίκτυο καταλήγει σε δύο κύριες φλέβες που αδειάζουν στη καρδιά.
Κατόπιν το αίμα στέλνεται στους πνεύμονες, οξυγονώνεται και καταλήγει πάλι στη καρδιά για να παροχετευθεί ξανά στους ιστούς από την μεγάλη αρτηρία (Αorta) της καρδιάς.
Η αναφορά στο κυκλοφορικό έγινε προκειμένου να είναι πιο κατανοητή η σπουδαιότητα
της καλής λειτουργείας των δομών λόγω θρέψης των ιστών από το αίμα αλλά και τη σοβαρότητα των επιπλοκών με αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει μια βλάβη του κυκλοφορικού στην οπλή, που προκαλείται είτε από κακό πετάλωμα είτε από άλλους παράγοντες (τραυματισμοί οπλής, ενδονυχίτιδα,κ.α.).

Κείμενα: Γιάννης Ζώης (Dip. W.C.F)

Photos taken from: Horseshoeing Anton Lungwitz
Complete equine veterinary manual Tony & Marcy Pavord

Αρχική Σελίδα | Υποδοχή | Άρθρα | Εικόνες και Βίντεο | Συχνές Ερωτήσεις | Links | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού