Κύριο Μενού:

Petaloma.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιές είναι οι λειτουργίες της οπλής;

Άρθρα

Η οπλή του αλόγου (hoof capsule) βρίσκεται εκεί για να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και κραδασμούς και να απορροφάει μεγάλο μέρος τους. Έχει δομές τόσο σφικτά δεμένες μεταξύ τους ώστε να αντέχουν σε τρομακτικές πιέσεις.
Βασικές λειτουργίες της οπλής (hoof)


1. Στήριξη βάρους σώματος. Βασική και κύρια λειτουργία εφόσον την ώρα του καλπασμού το βάρος που παίρνει το ένα πόδι του αλόγου, μετριέται σε τόνους. Για να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες προϋποθέτει καλή κατάσταση οπλής, σωστό εξονυχισμό και πετάλωμα σύμφωνα με την κατανομή του βάρους σώματος

2. Αντικραδασμικό σύστημα. Ο κραδασμός θεωρείται ένας από τους χειρότερους εχθρούς του αλόγου. Η οπλή πρέπει να έχει το τοίχωμα αρκετά ισχυρό και ελαστικό. Καθώς προσγειώνεται η οπλή στο έδαφος, συμπιέζονται το τοίχωμα(wall), η 3η φάλαγγα, το πέλμα(sole), και η χελιδόνα (frog), ενώ το βάρος παίρνεται από το τοίχωμα της οπλής (hoof wall ) μεταδίδεται στην 3η φάλαγγα (distal or third phalanx) και από εκεί στα υπόλοιπα οστά. Όλες οι δομές της κάψουλας της οπλής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Με το σήκωμα του ποδιού όλα επανέρχονται στην αρχική τους θέση.
Ο σωστός εξονυχισμός και πετάλωμα συμβάλει δυναμικά στην απορρόφηση των κραδασμών αποτρέποντας περαιτέρω βλάβες σε αρθρώσεις, τένοντες, αλλά και στα μυϊκά συστήματα του κορμού.
Στη περίπτωση που η επιλογή είναι το άλογο να μείνει χωρίς πέταλα (barefoot), πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πολύ περισσότερα.



3. Αντιολισθητικό σύστημα. Σημαντική λειτουργία της οπλής είναι και η αντιολισθητική της ικανότητα.
Τo τοίχωμα στο προσόπλιο είναι παλιότερο, πιο παχύ και πιο ισχυρό, ενώ η χελιδόνα (frog) είναι σαν σφήνα με αυλάκια στην μέση που βοηθάει το άλογο να μην ολισθαίνει.

4. Ρυθμιστής του κυκλοφορικού συστήματος. Σημαντική λειτουργία της είναι αυτή της αντλίας επιστροφής του ακάθαρτου με διοξείδιο του άνθρακα, αίματος από τους ιστούς των ευαίσθητων δομών, αφού φυσιολογικά, συμπιέζονται από τις κεράτινες δομές της οπλής, στέλνοντάς το στην καρδιά. Σε περίπτωση λανθασμένου εξονυχισμού- πεταλώματος, η φλεβική επιστροφή επηρεάζεται, λόγω της μερικής λειτουργίας των ευαίσθητων δομών, με αποτέλεσμα να επηρεάσει και τη κίνηση του αλόγου. [βλ. σχέση φλεβικού δικτύου με την οπλή].
Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή με μόνιμες βλάβες, στην οπλή ή στη στήλη του ποδιού, που εμφανίζονται όταν επαναλαμβάνονται λανθασμένες επιλογές του τρόπου πεταλώματος.

ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ

Κατά τη φοίτησή μου σημαντικό μέρος της ήταν ο αναλυτικός σχεδιασμός της ανατομίας των μερών του ποδιού από το γόνατο και ταρσό και κάτω- όλων των οστών και αρθρώσεων, τενόντων και συνδέσμων, αρτηριοφλεβικού και νευρικού συστήματος –καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός της κάψουλας της οπλής με τις ευαίσθητες και κεράτινες δομές.
Ο σχεδιασμός αποσκοπεί βέβαια στη καλύτερη κατανόηση και εκμάθηση της ανατομίας αλλά δίνει τη δυνατότητα για πιο ακριβή επεξηγηματική περιγραφή των μερών που έχουν βλαφτεί και το επίπεδο ζημιάς που μπορεί να έχουν υποστεί.

Κείμενα: Γιάννης Ζώης (Dip. W.C.F)

 

Αρχική Σελίδα | Υποδοχή | Άρθρα | Εικόνες και Βίντεο | Συχνές Ερωτήσεις | Links | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού